Hedwig Zeedijk

Hedwig Zeedijk - biografie

Mijn passie voor journalistiek uitte zich al op jonge leeftijd: de buurt kreeg wekenlijks een informatief krantje van mij over dieren. Daarvoor zocht ik nuttige informatie op in de bibliotheek om het in mijn eigen woorden en met de juiste plaatjes erbij, in het buurtkrantje te verspreiden. Twee fantasievolle hoofdstukken van een meisjesroman ("Een onbewoond eiland"), lagen toen al in de la. Vol trots getypt op mijn groene typemachine, gekregen van Sinterklaas toen ik 10 jaar was.

Remington <--> Brother

Het was een verbetering vergeleken bij de blauwe vingers, die ik had gekregen van het rammen op de antieke Remington met azerty-toetsenbord van mijn moeder.  Maar de vooruitgang ging snel en ik kon niet wachten tot ik van mijn lang gespaarde zakgeld mijn eerste electronische typemachine kon kopen: een brother AX-10!

Dat journalistiek ook een beroep kon zijn, werd pas duidelijk toen ik een studiekeuze moest maken: ik vond alles interessant! Mij werd journalistiek aanbevolen "want daar leer je van alles wat". Het werd dus een opleiding Journalistiek aan de AJV in Tilburg. Nog voor ik daaraan begon, ontmoette ik een Italiaan. In Portugal. De man waarmee ik tien jaar later trouwde en met wie ik twee dochters kreeg.

Thuis

In Rome voelde ik mij al snel thuis. Niet gek voor een koukleum die van lekker eten houdt! Mijn sopranenstem zocht haar draai bij het Romeinse polyfonisch koor Johannes Ockeghem. Als voorzitter van het ethisch-biologisch groentecollectief GASPAR8 zorgde ik ervoor dat we eerlijke, biologische zongerijpte tomaten of biologische olijfolie rechtstreeks bij de boer konden inkopen.

"Een land als Italië is voor een all-round journalist als ik, een paradijs. De paus, de maffia, Berlusconi, voetbal, mode en design, kunst en cultuur… Iedere dag is een nieuwe, journalistieke uitdaging. Als inwoner moet ik de ergernissen die een chaotische, bureaucratische stad opwekt, op de koop toe nemen.”


In Tilburg vond ik opnieuw een thuis. Met energie en passie help ik nieuwkomers bij het leren van de Nederlandse taal en met mijn stem spreek ik van alles in (zie voice over) Zingen doe ik ook hier bij a capella koor Sotto Voce en ik doe een moestuinpoging bij volkstuinvereniging Sint Franciscus. Bovendien gaat niets boven de biologische kaas van Bastiaansen! Via het Tilburgs Mediafonds, waar ik sinds 2019 voorzitter van ben, houd ik mijn passie voor de journalistiek in leven.

"Na de kilometers die ik dagelijks in de metropol Rome aflegde, voelt hier alles slechts vijf minuten fietsen. Dat levert zoveel extra tijd op, quality-time. En nog milieuvriendelijk en gezond ook. Hoewel ik een groot liefhebber van mijn scooter was, besef ik nu pas hoezeer ik de fiets eigenlijk gemist heb." 

Twitter